O miodzie
Miód pszczeli powstaje z nektaru kwiatowego lub spadzi, zebranych i przetworzonych przez pszczoły.
Kiedy pszczoła zbieraczka powraca do ula z pełnym wolem nektaru (spadzi), przekazuje ten płynny ładunek młodej pszczole, która już na niego czeka. Następnie surowiec miodowy jest dokładnie mieszany z wydzielinami gruczołów robotnic (enzymami).
Kolejnym krokiem jest umieszczenie go w pustych komórkach plastra. Powstały w ten sposób nakrop zawiera nawet 60% wody. Teraz zadaniem pszczoły jest odparowanie nadmiaru wody do 16-20% przez intensywne wachlowanie skrzydełkami co powoduje przyspieszenie wymiany powietrza. Dojrzałym miodem pszczeli rój wypełnia górne części plastrów i pokrywa je warstwą wosku.
Gdy pszczółki wykonały co do nich należy, wtedy do pracy wkracza pszczelarz. W naszej pasiece odbieramy tylko miód dojrzały. Zasklepione plastry są przewożone do pracowni, gdzie następuje odsklepianie, czyli usunięcie warstwy wosku. Plastry umieszczamy w miodarce, w której poprzez odwirowanie miód zostaje oddzielony od plastra. Następnie przechodzi przez sita i trafia do odstojnika, skąd rozlewany jest do słoików. Po pewnym czasie płynny miód, w zależności od rodzaju i warunków przechowywania ulega krystalizacji.
Jak spożywać miód?
Miód najlepiej spożywać rano na czczo i wieczorem. Rozpuszczony w letniej wodzie i odstawiony na 1-2 godziny zwiększa swoje działanie antybiotyczne(antybakteryjne)
Dzieci do 16 lat:10-40g Dorośli:40-60g