Miód gryczany

Miód gryczany

Miód Gryczany

 

Barwa: w stanie płynnym ma barwę ciemno-herbacianą do brunatnej. Po skrystalizowaniu brązowy.

Krystalizacja: wolna(do 3 m.), przyjmuje postać gruboziarnistą, niejednolitą. Dopuszczona jest na powierzchni cienka warstwa płynna. 

Zapach: bardzo intensywny, zapach kwiatów gryki.

Smak: ostry, słodki i lekko „drapiący”.

Miód gryczany odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną (antybakteryjną).

Stosowany przy schorzeniach układu krążenia i serca, działa antymiażdżycowo. Przyspiesza zrastanie się kości. Zawiera dużo łatwo przyswajalnego magnezu. Miód gryczany jest polecany do wypieku pierników i miodów pitnych.

Cena za 1,25kg (0,9l) - 35zł

AKACJOWY   GRYCZANY   LEŚNY   LIPOWY   RZEPAKOWY   SPADZIOWY   WIELOKWIATOWY